Doba přípravy:

15 minut

Doba pečení:

40 – 45 minut

Náročnost:
snadné
Počet porcí:

6

Reveň či rebarbora známá také jako reveň vlnitá či kadeřavá, je oblíbená řapíkatá zelenina pocházející z Asie. Konzumují se její zelené či červené řapíky, ovšem vždy tepelně zpracované, neboť obsahují jedovaté sloučeniny včetně kyseliny šťavelové. Z toho důvodu je tato trvalka méně vhodná pro osoby trpící ledvinovým onemocněním.
Kvete v červnu a v červenci, je proto ideální k použití v teplých dnech jako vítané osvěžení. Většinou se používá v kuchyni jako osvěžující nápľn do koláčů.
V netradiční úpravě v podobě jahelníku získáme dezert, který můžeme jíst studený nebo teplý. Uvítají jej jistě i ti, kteří se stravují bezlepkově, ale je vhodný také pro ty, kteří rádi vyzkouší netradiční úpravy tradičních surovin.

Ingredience:
  •  1 hrnek jáhel
  • 2 hrnky pokrájené rebarbory
  • 4 hrnky vody
  • 2 hrnky rozinek
  • 3 – 4 lžíce chia semínek
  • 1 hrnek nastrouhané mrkve
  • Špetka soli, lžíce oleje
Příprava: 

Jáhly propereme a nasypeme do vyššího pekáčku, přidáme vodu, sůl, chia semínka, olej, rebarboru a mrkev. Vše dáme do trouby, nelekejme se, nejdřív je pekáč plný vody, která se postupně vstřebá.

Pečeme v nahřáté troubě 170°C, dokud není dezert bez vody. Během pečení doporučuji několikrát promíchat, aby jáhly nezůstaly dole a vše se spojilo. Krájíme až po vychladnutí.

Výživové hodnoty na 1 porci:
Energetická hodnota Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
539 kJ 2,09 g 20,6 g 2,3 g 3,8 g
Propočet: kaloricketabulky.cz