Plněné papriky snad známe všichni. Kde vznikl první recept a v jaké podobě, to opravdu nevím. Dají se plnit na mnoho způsobů a fantazii se meze nekladou. Dnes vynecháme českou klasiku v rajské omáčce a s knedlíkem. Podíváme se směrem na Balkán a zkusíme jejich variantu. S přílohou si hlavu lámat příliš nemusíte. Stejně dobře chutná rýže jako brambory nebo třeba jen kousek dobré bagety či domácícho chleba. Papriky mohou posloužit jako netradiční svačina na výletě, jsou dobré i studené.
Doba přípravy:
15 minut
Doba pečení:
35 – 40  minut
při 200°C
Náročnost:
snadné
Počet porcí:
5 kusů
Ingredience:
  • 5 středně velkých bílých paprik
  • 600 g balkánského sýra
  • 1 cuketa
  • 2 střední rajčata
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje, ideálně olivového
  • sůl, bazalka, tymián, rozmarýn
Příprava: 
Paprikám odřízneme vršky a odložíme je stranou. Vydlabeme jádřince, každou naplníme kostkou balkánského sýra a přiklopíme vrškem. Do pekáčku dáme 2 lžíce oleje, trochu vody, pokrájíme cuketu, rajčata, cibuli, česnek a dochutíme kořením. Papriky potřeme zbývajícím olejem.

Pečeme v nahřáté troubě  při 200°C, 35 – 40 minut, dokud papriky nejsou opečené. Podle druhu trouby je někdy lépe je cca prvních 20 minut pokrýt alobalem.

Výživové hodnoty na 1 porci:
Energetická hodnota Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
862 kJ 12,08 g 14,3 g 2,76 g 0,83 g
Propočet: kaloricketabulky.cz