Doba přípravy:
5 minut

Doba pečení:

35-40 minut

Náročnost:
snadné
Počet porcí:

6 kusů

Polenta je kukuřičná kaše rozšířená především v severní Itálii a také v Chorvatsku, Rumunsku , Moldavsku a Černé Hoře.
Na našem trhu se nejčastěji prodává jako instantní kukuřičná polenta. Její použití je variabilní, připravuje se na sladko či na slano, můžeme z ní připravit kaši, knedlíky nebo různé placky.
Využijeme ji také jako samostatný pokrm doplněnou pikantním sýrem gorgonzola nebo slouží jako příloha k masu, salátu či zelenině.

Je bohatá hlavně na bílkoviny a vlákninu, obsahuje množství minerálů a vitamínů.
Instantní polenta je navíc hotová za maximálně pět minut, nabízí se tedy jako vhodná rychlovka, není-li času na zbyt.

Ingredience:
  • 500 ml horké vody
  • 625 ml mléka
  • 180 g instantní polenty
  • 60 g másla
  • 1 dcl olivového oleje
  • sůl, pepř
Příprava: 
Vodu a mléko nalijte do velkého rendlíku a na středním plameni přiveďte k varu. Tenkým pramínkem pomalu vsypávejte polentu. Neustále ji prošlehávejte metlou, aby se netvořily hrudky. Stáhněte plamen na nízký. Vařečkou míchejte 3 -5 minut , nebo tak dlouho, aby se polenta začala oddělovat od stěn nádoby. Vmíchejte máslo, sůl a pepř.

Hotovou polentu rozetřeme na plech vypláchnutý studenou vodou do centimetrové vrstvy. Po ztuhnutí ji nakrájíme na kostky, potřeme olivovým olejem, posypeme sezamovými semínky a z obou stran opečeme v troubě rozehřáté na 220 stupňů.

Pečená polenta se výborně hodí jako příloha k zeleninovému salátu, netradiční příkrm k polévce, či jen jako zdravé mlsání při posezení s přáteli nebo do krabičky do práce nebo na výlet.

Výživové hodnoty na 1 porci:
Energetická hodnota Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
1.126,8 kJ 5,04 g 28 g 6,6 g 10 g
Propočet: kaloricketabulky.cz