Každoročně se od roku 1981 ve více než 150 zemích světa slaví  16. říjen jako Světový den výživy. Připomíná se na základě rozhodnutí konference OSN pro výživu a zemědělství (FAO) z roku 1979, ve výroční den založení této organizace v roce 1945.

Tato organizace chce tento den využít k tomu, aby ukázala důsledky klimatických změn na chudé země a oblasti a má také upozornit na to, že naše civilizace je založena na zemědělství, bez kterého bychom nebyli schopni si zajistit ani základní potraviny.

Zatímco hladovění připisujeme rozvojovým zemím, nadměrná hmotnost bývala typickým znakem spíše vyspělých států. Nadváha a obezita se však začíná objevovat i v méně rozvinutých zemích jako například ve východní Evropě. Bojovat s ní však začínají například i Číňané, kteří ji donedávna v podstatě neznali.

Počtem lidí s nadváhou nebo obezitou se drží Česká republika na předních příčkách evropského žebříčku. Obezitou u nás trpí zhruba 20 % populace. Sečteme-li všechny, kteří se potýkají nejen s obezitou ale i s nadváhou, pak se polovina českého národa vystavuje rizikům spojeným právě s nepřiměřenou hmotností.

Vedle nedostatku pohybu je základní příčinou nadměrné hmotnosti nevhodná skladba jídelníčku. Není se čemu divit. Informace o výživové hodnotě potravin se učíme intuitivně. Při výběru potravin hledají Češi známku českého původu. Ta však ještě nehovoří nic o výživové hodnotě. Spotřebitelé se naučili hledat označení aromat a konzervantů, v minimální míře však sledují to, z čeho je vlastně daná potravina vyrobena a zda jednotlivé výživové složky přispívají jejich zdraví.

Proto je pro nás tak důležité, abychom věnovali více svého času tomu, co obsahují potraviny, které konzumujeme. Zapojíme-li svůj přirozený cit a využijeme-li ověřené informace, které si buď najdeme sami ze spolehlivých zdrojů či navštívíme odborníky, naše vlastní výživa se potom bude ubírat tím správným směrem a přinese kýžený efekt.

(roju)

Mgr. Romana Junková

Mgr. Romana Junková

organizační zajištění a redakční správa webu Obezita.cz

  • Vystudovala FAMU, katedru Filmové produkce a televizního řízení.

  • Je autorkou dvou knížek, „Kočičí povídání“ a „Kdyby kočky mohly mluvit“.

  • Své autorské články publikuje na webu Životem s chutí a Roduslava.cz.

  • V současné době pracuje ve VŠTJ Medicina Praha z.s., jejím úkolem je zajištění rekondičních pobytů a administrativa.

  • Má na starosti organizační zajištění a redakční správu webu Obezita.cz.