Doba přípravy:

15 minut

Doba pečení:
30 minut
Náročnost:
snadné
Počet porcí:
8

Jahodové osvěžení, které připravíme rychle a snadno. Moučník je šetrný také k jahodám, které pouze zalijeme želatinou, a tak v nich zůstane většina vitamínů, z nichž je největší obsah vitamínu C srovnatelný s citrusy.

Věděli jste, že:

  • jahodám nesvědčí mytí pod tekoucí vodou? Přicházejí tak totiž až o 50 % vůně. Lepší je jahody krátce položit do mísy s vodou a nechat okapat.
  • o rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl, nájemce hospodářského dvora Svatovítské kapituly v Teletíně – Chlístově . V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod.
  • jahody fungují jako afrodiziakum pro muže i ženy. Jejich semínka totiž obsahují zinek, nejdůležitější minerál ovlivňující sexuální výkonnost.
Ingredience:
  • 500 ml riccoty nebo Lučiny
  • 500 g čerstvých jahod
  • 150 g moučkového cukru
  • 60 g másla
  • 2 balení sušenek Bebe
  • 1 balení želatiny
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 1 ks vanilkového cukru
  • trochu citrónové kůry
Příprava: 

Sušenky Bebe rozdrobíme nadrobno, zalijeme je rozpuštěným máslem. Ze vzniklé směsi upěchujeme na dno dortové formy tenkou krustu. V míse smícháme riccotu, smetanu, vejce, cukr a citrónovou kůru a utřeme v hladké těsto.

Připravené těsto rovnoměrně rozložíme na krustu a dáme zapéct na 30 minut do trouby vyhřáté na 150 °C. Po vychladnutí dort poklademe rozpůlenými čerstvými jahodami a přelijeme vlažnou želatinou.
Dort dáme nejméně na 60 minut do ledničky ztuhnout.

Výživové hodnoty na 1 porci:
Energetická hodnota Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
1584 kJ 5,3 g 36,3 g 21 g 1,5 g
Propočet: kaloricketabulky.cz