Jsme národem houbařů a sbírání hub u nás má dlouho tradici. Není tomu tak v Evropě všude. V některých zemích, například ve Švédsku či v Norsku, není zvykem houby sbírat vůbec. To bychom si potom v takových krajích mohli přijít na své!

O co přichází ti, kteří na houby nechodí? V první řadě o potěšení z procházky v lese. Zkušený houbař ví, že na houby je nejlépe vyrazit brzy po ránu. Nejen, že máte šanci na bohatý úlovek, ale ještě si dopřejete neopakovatelný zážitek z lesního rána, kdy se příroda probouzí do nového dne. Proto procházka lesem, svěží vzduch a ještě dobrý pocit a radost z vlastnoručně nasbíraných hub, to vše je přirozený lék pro naši fyzickou i psychickou kondici.

Co se v houbách skrývá? Jaký užitek budeme mít z toho, co si přineseme domů ve svém košíku? Houby se skládají více jak z 90 % z vody a obsahují minimum tuku a málo kalorií, jsou tedy vhodným pokrmem pro ty, kteří si váhu hlídají. Houby v jídelníčku dodávají chuť podobnou masu, říkávalo se jim dříve maso chudých.

Kromě výborné chuti houby obsahují také vitamíny skupiny B, provitamín A, vitamín D, vyšší množství má liška a hřib jedlý. Většina hub obsahuje také důležité minerální látky jako vápník, hořčík, fosfor a železo.

Pro zpracování hub se nabízí mnoho variant. Můžeme je usušit a v zimě u talíře s voňavou bramboračkou si připomenout ty milé chvíle v ranním lese. V octovém nálevu uchované houby poslouží třeba jako základ houbové omáčky. A tradičně je můžeme podusit v podobě smaženice či guláše. Oblíbenou klasikou jsou smažené houbové řízky. Smažením výrazně zvyšujeme energetickou hodnotu pokrmu, dopřejme si je tedy jen jako chuťovku, jako odměnu za své houbaření a raději zvolme vhodnější úpravy s ohledem na energetickou vydatnost. Neomezené nápady najdeme v polévkách, kombinacích s těstovinami či obilovinami. Pověstný staročeský kroupový kuba nemusí být jen vánočním jídlem, dopřejme si ho s chutí i v houbařské sezóně.

Skrývá s v houbách nějaké nebezpečí? Samozřejmě sbírejme pouze takové houby, které bezpečně známe. Vyplatí se raději oželet pár kousků, než se trápit zdravotními problémy. Také špatným skladováním mohou houby plesnivět, čerstvé houby sbírejme do košíku či prodyšné látkové tašky, řádně usušené uložme do plátěných pytlíků. Vyhýbejme se sběru v znečištěných lokalitách a dbejme na dostatečnou tepelnou úpravu. Nedostatečně upravené houby jsou těžce stravitelné a mohou způsobit zažívací potíže.

(roju)

Mgr. Romana Junková

Mgr. Romana Junková

organizační zajištění a redakční správa webu Obezita.cz

  • Vystudovala FAMU, katedru Filmové produkce a televizního řízení.

  • Je autorkou dvou knížek, „Kočičí povídání“ a „Kdyby kočky mohly mluvit“.

  • Své autorské články publikuje na webu Životem s chutí a Roduslava.cz.

  • V současné době pracuje ve VŠTJ Medicina Praha z.s., jejím úkolem je zajištění rekondičních pobytů a administrativa.

  • Má na starosti organizační zajištění a redakční správu webu Obezita.cz.