Historie oblíbeného mletého masa v housce je poněkud zamotaná a nejednoznačná. Pravděpodobně úzce souvisí s názvem města Hamburk, jen se tak úplně neví, jestli se jedná o ten původní německý nebo o stejnojmenné město na severovýchodě USA.

Jedna teorie říká, že se v německém Hamburku začaly hamburgery připravovat koncem 19. století, nesetkaly se však s velkou oblibou. Větší úspěch měly až v USA, kam se dostaly s přistěhovalci.

Jiný příběh vypráví, že v roce 1885 prodávali bratři Frank a Charles Menchesovi na trhu v americkém městě Hamburk párky v housce. Když jim párky došly, použili místo nich na radu řezníka mleté hovězí maso, které vytvarovali do malých placek. Výsledek pak pojmenovali hamburger.

Dokonce prý jedny z prvních zmínek o hamburgeru pocházejí ze středověku, od tureckých a mongolských válečníků. Pro lepší stravitelnost si bojovníci kusy masa vkládali pod sedlo, kde při jízdě zkřehlo. Tento způsob oslovil i ruské Tatary, kteří pak s tímto pokrmem seznámili již zmíněný německý Hamburk.

Ať je pravý původ této masové placky jakýkoli, existuje několik dobrých rad, jak si ji připravit chutně, zdravě a jednoduše doma. Rozhodně si nekupujte předem mleté maso. Doma umleté kvalitní a libové maso nic nehradí. Vyvarujte se také přílišnému kořenění, jen tak dovolíte přirozené chuti masa její rozvinutí. Klasický burger obsahuje pouze sůl a pepř. Spíše si dovolte pustit svoji fantazii a neomezujte se v ozdobení ledovým salátem, okurkou a v přiměřeném dochucení kečupem či hořčicí, majonézu raději vynechte. Vytvarované placičky okořeňte těsně před umístěním na gril, případně na pánev. Mějte na paměti, že jeden hamburger o hmotnosti 100 g obsahuje 721 KJ, 11 g bílkovin, 5 g sacharidů a 15 g tuků.

Co jste možná nevěděli:

  • V průběhu první světové války měla americká vláda v plánu přejmenovat hamburgery na „liberty sendvich“, v překladu něco jako senviče svobody.
  • Mc Donald´s prodá každou vteřinu 75 kusů hamburgerů
  • Na ochutnávku největšího hamburgeru na světě přišlo téměř 10 000 lidí. Tento megahamburger připravili v roce 1982 a hmotnost překračovala 1632 kilogramů
Mgr. Romana Junková

Mgr. Romana Junková

organizační zajištění a redakční správa webu Obezita.cz

  • Vystudovala FAMU, katedru Filmové produkce a televizního řízení.

  • Je autorkou dvou knížek, „Kočičí povídání“ a „Kdyby kočky mohly mluvit“.

  • Své autorské články publikuje na webu Životem s chutí a Roduslava.cz.

  • V současné době pracuje ve VŠTJ Medicina Praha z.s., jejím úkolem je zajištění rekondičních pobytů a administrativa.

  • Má na starosti organizační zajištění a redakční správu webu Obezita.cz.