Doba přípravy:
15 minut
Doba vaření:
0 minut
Náročnost:
Snadné
Počet porcí:
dle potřeby
Ingredience:
  • jakýkoli čaj dle oblíbenosti ( černý, zelený, roibos, ovocný, bylinkový) – sypaný či porcovaný
  • čerstvá ovocná šťáva, džus
  • kostky ledu
  • sezónní ovoce
  • lístky čerstvých bylinek
  • cukr, med, javorový sirup či jiné sladidlo
Příprava: 
Nejdůležitějším momentem přípravy ledového čaje je tzv.„tepelný šok“. Aby se ledový čaj správně vylouhoval, je potřeba ho spařit stejně jako při přípravě klasického čaje horkou vodou dle návodu. Ovšem s tím rozdílem, že množství čaje na 1 litr zalijeme pouze 200 – 250 ml vroucí vody. Získáme tak vysoce koncentrovaný čaj, který při přípravě ledového čaje nalijeme po vylouhování do kostek ledu. Tím se čaj velmi rychle zchladí a dochází k tzv. „teplotnímu šoku“ při kterém se rozvinou některé typické chuťové vlastnosti ledového čaje. Ve fázi dochucování se fantazii meze nekladou.

Když máme čajový základ připravený a zchlazený, nastává kreativní fáze. Dochutit můžete ledový čaj opravdu vším, co máte doma pro ruce. Sladit můžeme cukrem, ideálně třtinovým, medem, dochucujeme ovocnými sirupy nebo přírodními šťávami, ideální jsou také džusy. Zkusit můžete džus jablečný, jahodový, pomerančový nebo ananasový. Na závěr ledový čaj doplňte hrstí sezonního nebo exotického ovoce a bylinkami– mátou, meduňkou. Praví gurmáni pak mohou kápnout i trochu alkoholu, stejně jako při přípravě klasických koktejlů.

Výživové hodnoty na 1 porci:
Energetická hodnota Bílkoviny Sacharidy Tuky
929 kJ 9 g 32 g (cukry 0 g) 6 g
Propočet: kaloricketabulky.cz