Herečka paní Jana Štěpánková kdysi napsala vynikající cuketovou kuchařku. Byla svými recepty z této tykvovité zeleniny velmi populární. Bylo to v dobách, kdy ještě nebyl internet tolik rozšířený ( je to vůbec možné :-) ) a s pěstováním cuket se teprve začínalo.
Dnes najdeme nepřeberné množství tipů na zpracování této populární letní zeleniny, tak se můžete nechat inspirovat jedním z nich.
Doba přípravy:
30 minut
Doba pečení:
35 – 40  minut
při 180°C
Náročnost:
snadné
Počet porcí:
4 porce
Ingredience:
  • 2 větší cukety
  • 200 g červené čočky
  • 4 rajčata
  • 2 střední bílé nebo zelené papriky
  • 1 střední červená řepa
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce kremžské hořčice
  • sůl, oregano, bazalka, provensálské koření, fenykl
  • 200 g rýže
  • rukola
Příprava: 
Nejprve si uvaříme červenou čočku hodně do měkka. Cukety po délce rozkrojíme, vydlabeme a potřeme hořčicí. Vydlabaný vnitřek vložíme do pekáčku, stejně tak jako pokrájená rajčata a papriky. Červenou čočkou naplníme cukety a položíme je na zeleninu, zalijeme trochou vody s olejem.

Pečeme v nahřáté troubě 180°C, 35 – 40 minut, nejprve přikryté alobalem 25 minut. Červenou řepu nakrájíme na kolečka, podlijeme trochou vody, přidáme lžičku oleje, sůl a fenykl. Dusíme 25 minut.

Na talíři ozdobíme rukolou a dušenou červenou řepou.

Výživové hodnoty na 1 porci:
Energetická hodnota Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
1998,7 kJ 20,4 g 87,1 g 4,4 g 8,8 g
Propočet: kaloricketabulky.cz