Za poslední roky celosvětová konzumace špenátu poměrně nenásilně vzrostla, a to ne pouze na základě chvály Pepka Námořníka. Dlouhá léta byl špenát konzumován převážně s myšlenkou vysokého obsahu železa. Ve skutečnosti ve špenátu tohoto prvku najdeme opravdu pouze zanedbatelné množství.

Tento dlouholetý mýtus byl publikován v lékařském časopise v roce 1870. Německý chemik Erich von Wolf uvedl mylně desetinnou čárku. Na 100 g špenátu prezentoval obsah železa 35 mg, místo správných 3,5 mg železa. Tato informace se řádně mezi lidstvo vštěpovala přes 70 let a možná ještě někde stále přetrvává. Špenát tedy obsahuje přibližně stejné množství železa jako ostatní listová zelenina. I zde zmíněné minimum (3,5 mg /100 g) železa tělo však příliš efektivně nedokáže vstřebat. Špenát totiž obsahuje vyšší množství kyseliny šťavelové, která se na železo váže a tím tedy žádoucí absorpci omezuje.

Co se týče složení špenátu, jako protektivní fakt můžeme označit obsah kyseliny listové, která je spojována s těhotenstvím a fyziologickým vývojem plodu, dále výskyt vitamínu A, B1, B2, B6, C, D, E a minerálů jako je draslík, měď, hořčík, sodík, vápník a také dalších antioxidantů. Nesmíme opomenout také jeho výhodnou energetickou hodnotu, která je na 100 g špenátu kolem 100 kJ (24 kcal). Není tedy divu, že se špenát dostává mezi přední příčky oblíbených druhů zeleniny. V budoucnosti možná budou špenátu přisuzovány další schopnosti jako omezení vstřebávání LDL cholesterolu do krve, ale to prozatím zůstává předmětem dalších studií.

Mgr. Aneta Hásková

Mgr. Aneta Hásková

nutriční terapeutka

  • Působí na 3. interní klinice 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, zaměření obezitologie a diabetologie, a na VŠTJ Medicina Praha

  • Absolventka 1. LF UK, kde se dále věnuje doktorskému studiu Fyziologie a patofyziologie člověka

  • Absolvovala kurz Instruktor pohybových aktivit se zaměřením na civilizační onemocnění

  • Členka České asociace sester, sekce nutričních terapeutů

  • Účastní se odborných konferencí v oblasti obezitologie, bariatrické chirurgie a diabetologie