Čerstvé ovoce a zelenina mají ve výživě člověka nezastupitelné místo. A právě teď v létě je jejich nabídka nejpestřejší i nejdostupnější – dozrávají nám na zahrádce, v obchodech jsou k dostání levněji. Pokud ještě nejste zvyklí zařazovat čerstvé plody do každodenního jídelníčku, je ideální čas to napravit. Jsou mnohem prospěšnější než sušené a kompotované ovoce, marmelády či džemy, které mají vyšší obsah jednoduchých cukrů i vyšší energetické hodnoty. Navíc bývají často přislazované, ačkoli již obsahují přirozeně se vyskytující cukry.

Každý den bychom měli sníst celkem asi 600 gramů čerstvé zeleniny a ovoce, přičemž zelenina by měla převažovat. „Optimální rozložení je konzumace zeleniny 3x denně a ovoce 2x denně. Jak si jednotlivé porce během dne rozložíme, už záleží na každém z nás,“ říká nutriční specialistka Zuzana Arnoštová s tím, že 600 gramů čerstvé zeleniny a ovoce zvládne sníst během dne každý. Ať už samostatně nebo třeba ve formě letních salátů. Doporučuje brát si porce do krabiček při letním cestování, ale třeba i do práce. Skvěle je lze využít i pro zpestření pitného režimu.  „Nakrájené citrusové plody nebo okurka s nádechem čerstvé máty svou chutí příjemně doplní nevýraznou vodu,“ přidává tip na letní osvěžení.

Čerstvé ovoce? Samé výhody

Čerstvé plody obsahují pro tělo nepostradatelné vitaminy, minerální látky, třísloviny, flavonoidy, enzymy, příjemné aromatické látky a podobně. Velmi významná je přítomnost vlákniny, jejímž hlavním pozitivním účinkem je podpora činnosti střev. Vláknina napomáhá ke zvětšení objemu tráveniny ve střevě a urychluje její průchod střevem, má vliv na konzistenci stolice a působí tak preventivně proti zácpě. Přispívá i ke snížení výskytu karcinomu tlustého střeva.

„Vláknina napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a působí jako prevence aterosklerózy. Pro diabetiky je pak výhodou snížené vstřebávání jednoduchých cukrů, při snaze o redukci hmotnosti nám zase pomáhá oddálit pocit hladu,“ vypočítává nutriční specialistka. Vláknině je připisován i pozitivní vliv při předcházení paradontóze a zubnímu kazu.

Ovoce samozřejmě není jediným zdrojem vlákniny. Konzumovat bychom měli rovněž již zmíněnou zeleninu, ovesné vločky, celozrnné obiloviny, ořechy, semena.

Jednoduché cukry – jak na ně?

Řada lidí může mít z pojídání ovoce obavy kvůli obsahu jednoduchých cukrů, jejichž množství se odvíjí od samotného druhu ovoce či stupně zralosti. Například sladší druhy ovoce jako jsou hroznové víno, meruňky nebo banán mají vyšší obsah jednoduchých cukrů. To ale neznamená, že takové ovoce nebudeme jíst, pouze je potřeba pohlídat si jeho množství v jídelníčku. „Ani pro diabetika nejsou tyto druhy ovoce zapovězené, příjem jednoduchých cukrů však musí vždy započítat do svého denního příjmu,“ zdůrazňuje Zuzana Arnoštová.

Čerstvé ovoce zkrátka patří do jídelníčku každého z nás, ovšem i tentokrát platí, že ho jíme pravidelně, ale vždy v rozumném množství. Od července do září si pochutnáváme mimo jiné na letních jablkách, hruškách, angreštu, meruňkách, ostružinách, švestkách či hroznech, a to vše si můžeme servírovat různými způsoby. Omyté plody si dejte třeba do misky ke svačině, ozdobte jimi ovesnou kaši ke snídani nebo si po vycházce či jízdě na kole ukrojte tvarohový koláč s rybízem.

 

Odborná spolupráce:

Mgr. Zuzana Arnoštová

Mgr. Zuzana Arnoštová

nutriční specialistka

  • Působí v nutriční poradně MediSpo JIH s.r.o. v Českých Budějovicích, v Rekondičním centru v Českých Budějovicích, spolupracuje s Diabetologickou a obezitologickou poradnou MUDr. Váchové
  • Absolventka bakalářského studia na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a navazujícího studia na Masarykově univerzitě v Brně v oboru nutriční specialista
  • Absolvovala i kurz Instruktor pohybových aktivit se zaměřením na civilizační onemocnění
  • Členka Studentské organizace nutričních terapeutů, z.s.