Dne 14. listopadu proběhl Světový den diabetu, přičemž dle statistických odhadů trpí v ČR onemocněním diabetes mellitus přes 8% dospělé populace. Pacienti často při stanovení diagnózy lékařům s překvapením zmiňují, že konzumují minimum cukru a ptají se: jak je tedy možné, že se s tímto onemocněním potýkám?

 

A právě přesvědčení, že diabetes mellitus 2. typu vzniká z konzumace cukru, patří k léty zažitému mýtu, který se stále nedaří v naší populaci vyvrátit. Zřejmě i proto, že laické označení nemoci – cukrovka – vyvolává dojem, že ji způsobuje nadměrný příjem cukru. Pravda je však jiná, nemoc postihuje jedince, kteří nedodržují zásady racionálního životního stylu. Na vině je tedy nedostatek pohybu, obezita, vysoký energetický příjem, a to zejména v podobě tuků. Právě nadměrný příjem tuků, nikoli cukrů, zapříčiňuje to, že se některé tkáně stávají necitlivé vůči účinkům inzulinu (inzulinová rezistence) a vzrůstá glykemie. Díky inzulinorezistenci dochází v pozdějších stádiích také k absolutnímu nedostatku inzulinu. Pokud pacient správně pochopí principy vzniku diabetu 2. typu, o to snadněji může nemoci efektivně předcházet nebo ji začít léčit například pravidelnou pohybovou aktivitou či úpravou skladby jídelníčku.

 

Mgr. Aneta Hásková, nutriční specialistka