Co je vlastně zdravé stravování? Jak by měl náš jídelníček ideálně vypadat? Jak se správně stravovat, abychom si udrželi svoji hmotnost? Takové otázky si klade skoro každý, ale ne všichni si představíme stejnou odpověď.

Zdravé stravování může pro jednoho znamenat omezení sacharidů ve stravě, druhý si představí striktní diety, hladovění nebo snahu o detoxikaci. K tomu všemu ještě najdeme na internetu řadu „zaručených správných postupů“ jak se zdravě stravovat a také velké množství vzorových jídelníčků „na míru“ (detoxikační jídelníčky, jídelníčky podle krevních skupin, jídelníček na odkyselení organismu apod.). Většina z nich je založena na radách, které souvisí se striktními dietami, hladověním a vynecháváním určitých složek potravy.

Opak je ale pravdou!

Zapomeňte na hladovky, přísné diety nebo záměrné vynechávání příloh a některých druhů potravin ze stravy. Z počátku to sice bývá efektivní, ale postupem času se většinou dostaví tzv. jo-jo efekt a ve výsledku si tak spíše uškodíte. Naše tělo potřebuje pro správné fungování nejen energii, ale i celé spektrum vitaminů, minerálních látek a stopových prvků, což nejlépe získáme z vyvážené a pestré stravy. Cílem není dodržování předpisů, znalost energetických hodnot potravin nazpaměť a vynechávání některých potravin z jídelníčku. Jídlo by nemělo být náš nepřítel a důvod ke stresu. Mnohem důležitější a účinnější je pochopení základních principů, které budeme schopni aplikovat do běžného života a budeme se jimi řídit.

Jak si tedy sestavit vyvážený hlavní chod?

V první řadě myslete na to, že by na talíři měly být zastoupeny všechny základní živiny – bílkoviny, sacharidy, tuky. Všechny jsou pro naše tělo nezbytné a ani jednu z nich bychom neměli opomíjet. Jejich nedostatek ve stravě může mít za následek zdravotní komplikace.

Jako pomocník při sestavování hlavních chodů (snídaně, oběd, večeře) nám může pomoci tzv. NUTRIČNĚ VYVÁŽENÝ TALÍŘ.

Talíř si rozdělíme na pomyslné tři části:

1/3 zelenina nebo ovoce – zelenina a ovoce nás nejen zasytí, ale také nám dodají vlákninu, řadu vitaminů, minerálních látek a antioxidantů

1/3 bílkovina – maso, ryby a mořské plody, vejce, mléčné výrobky – jogurt bílý, tvaroh, kefír, tvarohové pomazánky, cottage, luštěniny apod.

1/3 komplexní sacharid – brambory, pečivo, rýže, bulgur, těstoviny, ovesné vločky, obilninové kaše, jáhly, pohanka apod.

Neměli bychom také zapomínat na tuk, který naše tělo potřebuje. Preferujeme rostlinné zdroje tuků (rostlinné oleje, ořechy, semínka…), přičemž množství tuku na porci se řídí zejména tím, jakou zvolíme bílkovinnou potravinu. Některé bílkovinné potraviny obsahují tuku více, jako například mléčné výrobky a některé druhy masa nebo ryb. V případě výběru potravin s vyšším obsahem tuku zařadíme volný tuk v menším množství.

Důležité je dbát na dostatečný a pravidelný pitný režim v průběhu celého dne. Upřednostňujeme čistou neslazenou vodu. Můžeme zařadit i čerstvé zeleninové či ovocné šťávy ředěné čistou vodou. Dále zelené, bylinkové a ovocné čaje. Do pitného režimu nezapočítáváme alkohol, kávu a jiné nápoje s obsahem kofeinu.

 

Autorka článku:

Bc. Barbora Patková

Bc. Barbora Patková

nutriční terapeutka

  • Jako nutriční terapeutka působí na VŠTJ MEDICINA PRAHA

  • Ve studiu pokračuje navazujícím magisterským oborem Nutriční specialista na 1. LF Univerzity Karlovy v Praze