V předvánočním čase se v ambulanci nutričních terapeutů často setkáváme s otázkou – „Jaké cukroví napéci, abychom ušetřili příjem cukru, tuku a tedy celkový příjem kalorií?“. Odpověď je následující – držme se klasických ověřených receptů.

V obchodech lze v dnešní době technologií nalézt alternativu téměř na veškeré druhy potravin – na mouku, cukr, tuk, ale i na čokoládu či oříšky. A s tím se pojí také „novodobé“ vánoční recepty, které takové suroviny obsahují. Nabádají použít bezlepkovou, cizrnovou či kaštanovou mouku, mandlové, makové či ovesné mléko, jáhly, quinou, osladit stéviovým nebo datlovým sirupem a celou směs spojit kokosovým olejem.

Nevýhodou těchto „zdravějších“ receptů bývá téměř totožná, či dokonce ještě vyšší energetická hodnota než u tradičního cukroví. Již zmíněná luštěninová nebo rýžová moučka je často jako ingredience použita do energeticky „výhodnějších“ druhů cukroví. Tyto mouky však mají úskalí – menší pojivou schopnost. Pro dosažení žádoucí konzistence těsta tak musí být použito mnohem více tuku, který ingredience dostatečně spojí. Takovéto naoko „lepší“ cukroví je pak často strávníky zkonzumováno až v dvojnásobném množství oproti běžnému klasickému cukroví. Zkrátka skladba odlehčených receptů bývá ve skutečnosti zavádějící a celý pokrm působí mnohem více zdraví prospěšnějším dojmem než opravdu je.

Konkrétně si můžeme porovnat například složení 2 druhů těst na vanilkové rohlíčky. Klasické tradiční těsto versus těsto ze špaldové a kukuřičné mouky.

Ingredience – tradiční rohlíčky

Energie

Ingredience – rohlíčky ze špaldové mouky

Energie

Hl. mouka pšeničná 280 g

4 106 kJ

Špaldová mouka 230 g

3 489 kJ

Cukr moučka 80 g

1 284 kJ

Kukuřičná mouka hladká 50 g

754 kJ

Ořechy vlašské 80 g

2 315 kJ

Slunečnicová semínka pražená 100 g

2 614 kJ

Vaječný žloutek 2 ks

450 kJ

Cukr třtinový 50 g

841 kJ

Máslo 200 g

6 131 kJ

Kokosový olej 200 g

7 443 kJ

Celkem

14 286 kJ

Celkem

15 141 kJ

*propočítáno na www.kaloricketabulky.cz

Jak vidíte v tabulce, nižší energii budou mít tradiční vanilkové rohlíčky. Pokud jde o obsah tuku, vyšší obsah je nalézán u receptu ze špaldové mouky, a to přibližně o 30 g na celkové množství těsta. Při konzumaci těchto alternativních druhů cukroví je žádoucí regulovat jejich příjem stejně jako v případě cukroví klasického.

Naše rada zní: Napečte například pouze 2-3 druhy cukroví, volte kvalitní tradiční suroviny, které vás lépe zasytí a nezapomínejte ani o Vánocích na základy racionálního jídelníčku, tudíž na zapojení pravidelné pohybové aktivity do vašich režimů.

Autorka článku:

Mgr. Aneta Hásková

Mgr. Aneta Hásková

nutriční terapeutka

  • Působí na 3. interní klinice 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, zaměření obezitologie a diabetologie, a na VŠTJ Medicina Praha

  • Absolventka 1. LF UK, kde se dále věnuje doktorskému studiu Fyziologie a patofyziologie člověka

  • Absolvovala kurz Instruktor pohybových aktivit se zaměřením na civilizační onemocnění

  • Členka České asociace sester, sekce nutričních terapeutů

  • Účastní se odborných konferencí v oblasti obezitologie, bariatrické chirurgie a diabetologie