Ing. Bc. Pražanová Ivana

Stravovat se při práci na směny tak, abychom měli dost energie, nepřibírali, v případě redukčního režimu byli schopni jej dodržovat a přitom si našli čas na relaxaci a dostatek spánku je bezesporu náročný úkol, ale ne nesplnitelný.

Platí několik jednoduchých pravidel. Je potřeba i nadále dodržovat energetickou bilanci vyrovnanou, případně redukční, tedy výdej energie převažující příjem. Energetickou bilanci hodnotíme za celých 24 hodin, celková doporučená výše příjmu je stejná, dokonce platí i schéma pěti jídel. Abychom byli schopni dodržovat režim vyrovnané energetické bilance, případně redukční režim, je nezbytná relaxace a dostatečný spánek.

Během noční směny je potřeba si najít čas na konzumaci v ideálním případě předem připravené stravy. Aby nedocházelo k epizodám vlčího hladu, který nejčastěji ukojíme sladkostí z automatu na chodbě, a následné nepřekonatelné únavě, je potřeba udržovat vyrovnanou hladinu krevního cukru konzumací potravin s nižším glykemickým indexem, jako jsou komplexní polysacharidy. Pocit nasycení nám dodají bílkoviny, které jsou nutné při redukčním režimu také pro udržení svalové hmoty. V noci dáváme přednost lehkým stravitelným jídlům, konzumujeme hodně zeleniny. Během směnného provozu nezapomínáme na pravidelný pitný režim, tekutiny doplňujeme vodou, případně minerální vodou, neslazenými čaji. A jak by tedy mohl vypadat takový ideální stravovací plán v den, kde jdeme na noční?

Před začátkem směny, cca v 18 hodin sníme večeři, hlavní jídlo, složené z přílohy (brambory, rýže, těstoviny), netučného masa a zeleniny. Okolo 21. hodiny je vhodné zařadit „svačinu“, například zakysaný mléčný výrobek nebo ovoce. Zhruba o půlnoci si dáme jídlo, odpovídající snídani, například chléb s nízkotučným sýrem a hodně zeleniny a nejpozději jednu až dvě hodiny před spaním sníme poslední lehké jídlo, abychom nešli spát s plným žaludkem. Po důkladném prospání navážeme obědem, a tak zůstane zachován denní režim 5 jídel se stejnou kalorickou hodnotou jako v běžném dni.