Sacharidy jsou jednou ze tří hlavních složek naší výživy, společně s bílkovinami a tuky. Pokud nemáme žádné zdravotní omezení, měli bychom přijímat okolo 50 % celkové denní energie právě ze sacharidů. Je ovšem potřeba se v nich vyznat. Sacharidy totiž známe jednoduché, kam patří monosacharidy (tvořené jedním cukrem) a disacharidy (vznikající spojením dvou monosacharidů), a vedle toho takzvané sacharidy složené (polysacharidy). A právě složené cukry by měly tvořit převážnou část denního příjmu sacharidů.

Víte, jaké sacharidy převládají ve vašem jídelníčku? Kvůli prevenci či léčbě obezity a souvisejících onemocnění je dobré to vědět, abyste mohli složení jídelníčku správně upravovat. A protože je prokázané, že dlouhodobý nadbytek monosacharidů může způsobovat obezitu, měli bychom je přijímat především v přirozené formě (ovoce, med), kdy získáváme i vitaminy, minerální látky a z ovoce také vlákninu. Naopak v různých slazených a ochucených nápojích či potravinách dostaneme pouze tzv. prázdnou energii.

Monosacharidy je tedy lépe v jídelníčku spíše omezovat. Tím nejznámějším je glukóza neboli hroznový cukr, který najdeme ve zralém ovoci, medu, sladkých nápojích, cukrovinkách a doslazovaných potravinách (např. ochucené mléčné výrobky). Je rychlým zdrojem energie, kterou tělo potřebuje, přičemž některé buňky jsou na glukóze dokonce závislé. Hroznový cukr je vhodné doplňovat při fyzické práci a sportovních aktivitách. Pokud glukózy přijímáme málo nebo máme větší energetické nároky, dokáže si ji tělo vytvořit z polysacharidů, ale i z bílkovin a tuků. Dalším monosacharidem je fruktóza, ovocný cukr, který je obsažený především v medu a ovoci. Posledním důležitým monosacharidem je laktóza, mléčný cukr, který se přirozeně vyskytuje v mléce a mléčných výrobcích.

Jak již bylo řečeno, jednoduchá struktura monosacharidů umožňuje jejich rychlé vstřebání rovnou do krve, kde působí jako okamžitý zdroj energie. Dojde tak k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi – glykemii. Tělo má řadu mechanismů, které se snaží udržet hladinu glykemie v normě. Nejdůležitějším hormonem, který hladinu glukózy snižuje, je inzulín.

Nevýhodou nadměrného příjmu monosacharidů je také to, že po konzumaci dochází nejen k rychlému zvýšení glykemie, ale i k následnému rychlému snížení. Vlivem toho se pocit hladu objeví dřív než po příjmu složených sacharidů.

 

Složené cukry by měly tvořit převážnou část příjmu sacharidů. Jedná se o zásobní cukry rostlin (škrob) a živočichů (glykogen). Jejich zdrojem jsou zejména obiloviny, luštěniny, brambory, těstoviny, rýže atd. Proto bychom určitě neměli vyřazovat přílohy z našeho jídelníčku ani tehdy, pokud se snažíme snižovat hmotnost. Abychom splnili denní příjem sacharidů, měli bychom přijímat dostatek ovoce a zeleniny, nevyhýbat se přílohám, dávat přednost celozrnným výrobkům, protože ty v sobě obsahují navíc větší množství vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Přednost dávejte také neochuceným mléčným výrobkům a neslazeným nápojům.

 

Autorka článku:

Bc. Jana Vorudová

Bc. Jana Vorudová

nutriční terapeutka

  • Jako nutriční terapeutka působí na VŠTJ Medicina Praha
  • Absolventka bakalářského studia na 1. LF UK v Praze
  • Pokračuje v navazujícím magisterském studiu oboru nutriční specialista