Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 0 minut
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Ingredience:
  • 250 g okurka salátová (přibližně polovina)
  • 300 g jogurt řeckého typu (9 % tuku)
  • 300 g jogurt řecký nízkotučný
  • 1-2 stroužky česneku
  • Kopr čerstvý nebo sušený (nebo bez něj)
  • Mořská sůl, pepř
  • Citrón

Příprava: Okurku oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kousky. Nakrájené kousky okurky dáme na sítko, vymačkáme rukou, abychom se zbavili přebytečné vody (ta by potom způsobila příliš řídkou konzistenci). Poté smícháme s jogurtem, přidáme prolisovaný stroužek česneku, půl lžičky soli, smítko pepře, dvě vrchovaté čajové lžičky sušeného kopru (nebo čtyři čerstvého) a citronovou šťávu z půlky citronu. Hotové tzatziki nechte 30-60 minut odstát v lednici, aby se smísily chutě ingrediencí. Můžeme podávat s toustovým chlebem opečeným nasucho v toustovači či nakrájeným bílým pečivem. A jako vždy zkuste experimentovat s poměry, každému přece chutná jinak.

 

Výživové hodnoty na 1 porci (200 g směsi):
Energetická hodnota 550 kJ Bílkoviny 10 g 550 kJ Tuky 7 g

Propočet: kaloricketabulky.cz