Doba přípravy: 50 minut
Náročnost: snadné
Počet porcí: 4
Ingredience:
  • 1 kg dýně Hokaido
  • 300 g rýže na rizoto (použita Carnaroli)
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 šalotka
  • 2 dcl bílého suchého vína
  • 20 g másla
  • 50 g parmazánu
  • 14 lístků šalvěje
  • Sůl dle chuti

Příprava: Rozpálíme troubu na 200 stupňů Celsia. Dýni nakrájíme na kousky, smícháme se lžící oleje a polovinou nasekaných lístků šalvěje, vysypeme na pekáč pokrytý pečícím papírem a dáme péct na 30 minut. Na zbylém oleji orestujeme šalotku, přidáme propláchnutou rýži a ještě chvíli restujeme. Přilijeme bíle víno a mícháme, dokud se neodpaří. Po troškách přiléváme horkou vodu a za stálého míchání vaříme rizoto cca 20 minut (do změknutí). Přidáme máslo a větší část parmazánu. Polovinu dýně rozmixujeme tyčovým mixérem. Výsledné pyré přidáme do rizota spolu s kousky dýně. Dochutíme nasekanými lístky šalvěje a solí. Podáváme posypané parmazánem.

 

Výživové hodnoty na 1 porci (350 g směsi):
Energetická hodnota 2 364 kJ Bílkoviny 14,6 g Sacharidy 89,2 g (z toho cukry 1,7 g) Tuky 17,6 g

Propočet: kaloricketabulky.cz