Luštěninové jídlo v atraktivní formě. Osloví i malé labužníky.
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 55 minut
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 6
Ingredience:
  • 2 lžíce oleje (např. řepkový)
  • 1 velká cibule
  • 1 větší, nebo 2 menší mrkve
  • 1 řapík celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g loupané červené čočky
  • 150 g celozrnného pšeničného bulguru
  • sůl, pepř dle chuti
  • bobkový list, nové koření, majoránka
  • 1 vejce
  • trochu olivového oleje při tvorbě kuliček

Příprava: V kastrolu nahřejeme olej, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a kostičky mrkve a řapíkatého celeru, restujeme asi 3 min. Přidáme propláchnutou čočku a bulgur. Zalijeme vodou. Přidáme sůl a koření, pod pokličkou vaříme na mírném ohni cca 35-40 min. Dle potřeby vodu doplníme při vaření. Směs po uvaření by měla být lehce kašovitá. Po vychlazení přidáme do směsi 1 vejce, zamícháme. Dle chuti můžeme přidat čerstvé bylinky, jako petržel nebo pažitka. Z připravené směsi formujeme malé kuličky o průměru cca 2,5 cm. Aby se směs nelepila na ruce, můžeme si pomoci olivovým olejem, do kterého namáčíme prsty. Kuličky pokládáme na papírem vyložený plech a pečeme při 180°C. Po 15-20 min. budou pěkně dozlatova opečené. Kuličky lze servírovat místo klasických masových kuliček s omáčkou, nebo nabídnout se salátem, či s oblíbeným dipem, např. jogurtově-česnekovým.

Výživové hodnoty na 1 porci:
Energetická hodnota 929 kJ Bílkoviny 9 g Sacharidy 32 g (cukry 0 g) Tuky 6 g