Mgr. Bc. Kollerová Martina

Spotřeba luštěnin je v ČR nízká. Důvodem je, že tyto nutričně hodnotné potraviny u nás lidem nechutnají. Ve státech na jih od nás a zejména v Asii je spotřeba násobně vyšší. Způsoby přípravy jsou také mnohem pestřejší. Inspirujme se, ale hledejme také nové formy úpravy této potraviny, které jsou blízké našim chuťovým preferencím.

V roce 2014 se spotřeba luštěnin v ČR dostala na své historické maximum 2,7 kg na obyvatele. Dlouhodobě se držela kolem 2 kilogramů na hlavu, konkrétně například v roce 2011 to bylo 2,3 kg. Pro zajímavost, v tomto roce se na 1 obyvatele spotřebovalo stejné množství zrnkové pražené kávy!
V zemích jižní Evropy je spotřeba mnohem vyšší, a to 6–8 kg a v Asii a v Africe se dokonce spotřeba luštěnin pohybuje až v řádu desítek kilogramů. V průzkumech se opakovaně ukazuje, že hlavní příčinou nízké spotřeby luštěnin je prostě fakt, že nám nechutnají. Přitom se jedná o potraviny velmi hodnotné a vhodné i do redukčního jídelníčku. Mají vysoký obsah vlákniny, nízký glykemický index, obsahují řadu minerálních látek a vitaminů a např. ve srovnání s obilovinami mají až dvojnásobný obsah bílkovin.
Vzhledem k výše uvedenému není divu, že pokud hledáme tipy na netradiční úpravu luštěnin nebo chceme do jídelníčku zařadit nové druhy luštěnin, inspirace přichází zejména ze středomoří, nebo z Asie. Dobrým příkladem je cizrnová pomazánka hummus, která se k nám dostala ze Středního východu. Cizrna má ale mnohem rozmanitější využití. Například cizrnová polévka s nádechem exotiky může rozšířit řadu našich jídel pro rychlý oběd nebo večeři.
S vytvořením pozitivního vztahu k luštěninám je dobré začít už v dětském věku. Je vhodné volit méně nadýmavé druhy luštěnin, jako je loupaná červená čočka, nebo klást větší důraz na namáčení luštěnin před přípravou. Děti si oblíbí čočkovo-bulgurové kuličky, které kombinací luštěnin a celozrnných obilovin tvoří biologicky hodnotné jídlo. Dobrým tipem pro zvýšení obliby luštěnin, zvláště u dětí, jsou varianty krémových – mixovaných polévek, například čočkovo-mrkvová polévka.
Na obezita.cz vám budeme pravidelně přinášet další zajímavé nápady na přípravu luštěnin.

Zdroj: Český statistický úřad