Potraviny

14. 10. 2014

Jak si rozumí ovoce s hubnutím?

Zajímá vás, jakou roli hraje v jídelníčku ovoce, a jak si rozumí s redukcí váhy? Konzumace ovoce je zásadně doporučována pro mnoho velmi pozitivních účinků, a pokud ho budete konzumovat s rozmyslem, pak bude...čtěte více »

02. 09. 2014

Jsou tuky pouze prázdné kalorie?

Na tuky se v minulosti pohlíželo jako na „prázdné kalorie“. Tato představa je dnes překonána, tuky plní v našem těle řadu nenahraditelných funkcí – jsou např. základní složkou každé buněčné membrány, slouží jako energetická...čtěte více »

02. 09. 2014

Nejsou sacharidy jako sacharidy

Mnohé z redukčních diet, které slibují rych­lé snížení hmotnosti, se zaměřují na sachari­dy a v dietních plánech je radikálně ome­zují. Nejsou ale sacharidy jako sacharidy. Diety často zaměňují sacharidy obecně, tedy přírodní...čtěte více »

07. 10. 2013

Káva

Káva je velmi oblíbeným nápojem. Konzumuje se pro její příjemné senzorické vlastnosti a povzbudivé účinky na nervovou soustavu.  Káva jsou upravená semena plodů různých kultivarů stálezelených tropických až subtropických...čtěte více »

04. 09. 2013

Rajčata a jejich vliv na organismus

Syrová rajčata nebo ve formě tepelně zpracovaných produktů (kečupy, protlaky, šťávy, polévky a omáčky) patří mezi nejvíce konzumované druhy zeleniny během celého roku. Rajčata mají jen nízký obsah sušiny kolem 6-7 %. Obsah...čtěte více »

29. 07. 2013

Olivový olej

Vyšší spotřeba olivového oleje je typická pro oblast Středozemního moře. V posledních letech došlo ke vzrůstu spotřeby olivového oleje i v zemích mimo Středozemí. Tento trend je způsoben změnou životního stylu a...čtěte více »

03. 04. 2013

Jarní zelenina

Zelenina nám poskytuje vitaminy, minerály, ochranné bioaktivní látky včetně antioxidantů. Doporučená denní dávka zeleniny pro dospívající a dospělé je nejméně 300 gramů. Může nám poskytnout nasycení i požitek. Zabezpečuje ochranu...čtěte více »

05. 03. 2013

Velikonoce a vejce

S prvními slunečními paprsky, s prvním petrklíčem slavíme významný křesťanský svátek Velikonoce. Velikonoce patří mezi důležité svátky jara a neméně důležitých je i 40 dní před velikonoční nedělí. Celé toto období je naplněno...čtěte více »

25. 11. 2012

Suché skořápkové plody

Suché skořápkové plody mají vysokou energetickou a biologickou hodnotu. Z hlediska nutričního složení je vysoce hodnocen obsah hodnotných bílkovin, tuků s vysokou biologickou hodnotou, vlákniny, vápníku, fosforu, zinku,...čtěte více »

26. 10. 2012

Luštěniny

Luštěniny jsou vyluštěná zralá semena luskovin. Jako potravina se konzumují také čerstvé a nezralé plody a semena některých druhů, např. hrachu a fazolí. Čerstvé plody a semena luskovin se označují jako lusková zelenina....čtěte více »